HUB UTCN: Terase Înverzite

Terase și acoperișuri înverzite

Acoperișurile clădirilor, în special cele terasă, reprezintă o oportunitate majoră pentru creșterea suprafeței de spațiu verde din mediul urban, prin înverzire. O suprafață inestimabilă de acoperișuri sunt nefolosite, dar au un potențial extrem de valoros. În prezent, realizarea acestor tipuri de acoperișuri, fie la construcții noi, fie la clădiri existente, reprezintă o contribuție importantă la folosirea rațională a terenului și vine în principal din nevoia de a compensa pierderea de spațiu verde cauzată de expansiunea zonelor urbane construite. Acoperișurile înverzite nu sunt doar plăcute vederii: ele dezvoltă biotopuri valoroase, îmbunătățesc calitatea aerului și au avantaje importante din punct de vedere fizic și constructiv. Pe baza elementelor teoretice și a principiilor arhitecturale, constructive și peisagistice studiate, se cere propunerea unor amenajări exterioare pentru trei terase, situate pe acoperișul clădirii UTCN HUB din Cluj-Napoca.

Obiectivul concursului

Prin acest concurs se propune concepția, reprezentarea și detalierea prin proiecte a amenajărilor posibile pentru trei terase circulabile din cadrul clădirii UTCN HUB și a celor două pasarele exterioare de legătură între acestea. Această amenajare își propune folosirea de soluții verzi, cu plante naturale adecvate, folosind obiecte de „mobilier” pentru jardiniere turnate/ printate 3D cu tehnologii disponibile în universitate. Pentru acestea, studenții vor primi asistența necesară, atât în faza de concepție cât și în cea de dezvoltare a proiectului câștigător pentru implementare. Soluțiile trebuie să aibă calități funcționale, permițând buna utilizare a teraselor, fără reducerea substanțială a capacității de a primi persoane, sporind semnificativ calitatea ambianțelor cu ajutorul biofiliei.

Premiile concursului

Premiile pentru câștigătorii concursului sunt următoarele:

Premiile vor fi acordate pentru fiecare echipă, în cadrul unei festivități organizate în clădirea UTCN HUB, într-un interval de maximum 2 săptămâni de la jurizarea proiectelor. Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul acestei manifestări publice și publicați pe canalele de comunicare ale universităților.

Juriul concursului

Juriul concursului constă din 5 membri reprezentanți ai universității, studenților și celor 3 facultăți care dau studenții implicați în concurs:

Juriul concursului va constitui echipa de consultare pe parcurs, care va răspunde în cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri pe parcursul derulării acestuia. Toate întrebările și răspunsurile vor fi transmise tuturor echipelor participante la concurs.