HUB UTCN: Terase Înverzite

Introducere în temă

Clădirea „HUB UTCN” este una dintre cele mai noi adiții în repertoriul patrimonial al Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Această clădire reflectă ambițiile universității noastre, reprezentând un loc întru totul special, în inima Clujului. Localizată în proximitatea centrului istoric, între două culoare verzi-albastre ale orașului, vechea Casă de Modă, reabilitată în spiritul valorilor alma mater, urmărește să (re)devină o prezență urbană iconică. Primii pași în această direcție au fost făcuți - clădirea este frecvent utilizată de studenții și partenerii UTCN, precum și de invitații acestora - locul în sine aliniindu-se elegant cu atmosfera festivă a conferințelor, precum și cu caracterul savant al cercetării, clădirea HUB UTCN fiind și casa unor birouri de cercetare științifică de înaltă performanță. Concursul de față presupune o continuare a armonizării clădirii cu orașul, prin cele mai directe legături spațiale dintre construcție și vecinătățile exterioare ale acesteia – terasele.

Tipul concursului

Vă propunem un concurs de proiecte special, dedicat Studenților de la programele de arhitectură, construcții civile și peisagistică, de la UTCN și USAMV, în echipe multidisciplinare, colaborative. Este un concurs restrâns la 10 echipe multidisciplinare în total, care se vor forma după o procedură pe care o prezentăm în cadrul acestei teme-regulament. Participanții vor beneficia de o consultanță intermediară ca îndrumare, pe parcursul perioadei de elaborare a soluțiilor, pentru a crește capacitatea de implementare a soluțiilor propuse. Concursul se va finaliza cu premierea câștigătorilor și cu o procedură de implementare a soluției de pe locul întâi, la dezvoltarea căreia vor participa studenții membri ai echipei elaboratoare.

Scopul concursului

Acest concurs își propune să identifice cea mai bună soluție de amenajare a teraselor clădirii UTCN HUB, ca spații înverzite, atractive și primitoare. Ne dorim ca acestea să devină un exemplu de bune practici în domeniul construirii contemporane, oferit tuturor utilizatorilor viitori ai teraselor, din comunitatea universitară sau dintre cei care ne vor fi oaspeți. Proiectul premiat în urma derulării acestui concurs va oferi o soluție bugetată care se dorește implementată ulterior. Universitatea va căuta resursele necesare pentru realizarea proiectului și va colabora cu echipa câștigătoare pentru transpunerea acestuia în realitate. Pe lângă acest obiectiv practic, concursul își propune să fie un instrument educativ pentru toți participanții, mai ales din perspectivă interdisciplinară și a utilizării de tehnologii și sisteme contemporane, oferind o experiență deosebită participanților prin cadrul în care se va desfășura și suportul oferit de organizatori. De asemenea, acest concurs este un proiect-pilot care va testa un instrument de lucru aplicabil și replicabil și în alte situații, pentru alte clădiri universitare, în măsura în care acestea vor fi identificate.