Cerințe pentru soluții
Principalul obiectiv al concursului este acela de a crea ambianțe atractive, bazate pe folosirea de soluții inspirate din natură, de plante și elemente de mobilier realizat prin turnare/ tehnologii de printare 3D, care să transforme terasele clădirii UTCN HUB în spații plăcute, complementare celor interioare.
Aceste spații vor fi folosite de utilizatorii curenți și ocazionali ai clădirii, de vizitatorii și de participanții la manifestările diverse organizate în clădire, precum: festivități ale UTCN, conferințe și simpozioane, evenimente de acordare a unor titluri și distincții, susțineri de teze doctorale și examene de finalizare de studii, expoziții diverse, manifestări culturale și artistice etc.
Se va acorda o atenție deosebită propunerii de intervenții adecvate, care să nu diminueze posibilitățile de folosire a spațiilor în scenarii diverse, reducând substanțial capacitățile de primire a unui număr suficient de persoane, potrivit dimensiunilor spațiilor respective. Se va aprecia reversibilitatea soluțiilor și eventualele posibilități de organizare diferite, pentru sezoanele calde și reci sau pentru diferite evenimente.
Vor fi asigurate, prin consultarea pe parcursul dezvoltării soluțiilor, toate măsurile necesare pentru siguranța în exploatare, evacuarea persoanelor în curs de pericol și a altor impuneri normative de funcționare.
Pentru realizarea proiectului, se vor avea în vedere și următoarele aspecte: datele climatice pentru orașul Cluj-Napoca (gradul de însorire, nivelul precipitațiilor vara şi iarna, grosimea stratului de zăpadă, direcția și intensitatea vânturilor), precum și elemente de micro-climat, sesizate la fața locului; soluția constructivă (acoperiș verde intensiv, extensiv sau combinat); tipul de mobilier folosit; elemente constructive pentru jardiniere sau straturi; tipul de substrat folosit, sortimentul de plante utilizate.
În cadrul acestei teme de proiectare, elementele cele mai importante care se vor avea în vedere vor fi: oferirea unor soluții constructive - estetice și funcționale - adaptate necesităților concrete ale sitului, corelate cu condițiile de climă și expoziție.
Documentația tehnică se va întocmi de așa manieră, încât pe baza acesteia să se poată efectiv realiza amenajarea propusă. Astfel, vor fi prezentate, pe lângă planul de concept-amenajare, planuri tehnice, detalii de execuție, secțiuni de stratificație, perspective sau randări, o antemăsurătoare cât mai exactă a tuturor materialelor propuse și lucrărilor adiacente (pe capitole), un grafic de execuție a acestora, precum și un caiet de sarcini pentru întreținerea structurilor propuse.
Participanții la concurs
Concursul își propune să atragă zece echipe de câte trei studenți, câte unul de la arhitectură, construcții civile și peisagistică. Pentru formarea acestor echipe, fiecare dintre cele trei facultăți implicate vor recruta câte 10 studenți doritori, de preferință din ani superiori de studiu pentru a avea o anumită experiență în proiectare și colaborare. Cei 30 de studenți astfel selectați vor participa la un eveniment de cunoaștere reciprocă și schimb de idei, în urma căruia se vor realiza cele 10 echipe mixte, cu câte 3 studenți, fiecare dintr-una dintre cele 3 specialități menționate. Încurajăm participarea organizațiilor studențești la promovarea concursului și selectarea celor 30 de studenți, câte 10 din fiecare facultate implicată.
Livrabilele concursului
- Planurile complete ale nivelurilor care conțin terasele și pasarelele amenajate, la scara 1:100,
- Planurile celor 3 terase și două pasarele de legătură la scara 1:50,
- Elevații/secțiuni relevante pentru amenajare la scara 1:50,
- Detalii relevante ale tuturor „obiectelor” propuse, planuri, secțiuni și vederi cu informații legate de materialele de construcție și vegetale, la scara 1:20,
- Imagini 3D pentru ilustrarea ambianțelor obținute pentru toate zonele amenajate (minimum 5 - maximum 8 imagini),
- Un text descriptiv al conceptului de amenajare de max. 1.000 de cuvinte, în care se vor preciza ideile care stau la baza propunerilor, natura tehnică a soluțiilor și tipurile de plante folosite,
- Un deviz estimativ de realizare a amenajărilor propuse (format Excel),
- Un caiet de sarcini pentru întreținerea structurilor propuse.
Toate piesele se vor pagina compact pe formate A1, într-un număr necesar și suficient pentru prezentarea completă a soluțiilor, salvate în formate pdf, pregătite astfel pentru listarea finală. Informațiile pentru predare vor fi transmise în timp util în cadrul etapei finale a concursului.